IFN - ce inseamna, cum te ajuta in accesarea imprumuturilor si cum functioneaza acestea?

IFN - ce inseamna, cum te ajuta in accesarea imprumuturilor si cum functioneaza acestea?

In prezent, oamenii au posibilitatea sa apeleze la diverse institutii pentru a beneficia de produse financiare adaptate nevoilor lor. O mare parte dintre acestea sunt bancile, care primesc depozite de bani si acorda imprumuturi. Pe de alta parte, exista si institutiile financiare nebancare, numite IFN-uri, care sunt organizate in baza altor legi si au un mod de functionare putin diferit. Acestea au un rol important, venind in sprijinul clientilor cu diverse servicii de creditare. In articolul urmator vei afla mai multe informatii despre ce inseamna un IFN, cum poti accesa un imprumut oferit de aceste institutii, precum si care sunt diferentele dintre un IFN si o banca.

Cuprins:

 

1. Institutiile financiare nebancare - ce sunt, ce avantaje au si cum se pot accesa imprumuturile?

Atunci cand ai nevoie de un imprumut este bine sa cunosti care sunt principalele institutii de la care il poti accesa, pentru a te asigura ca faci alegerea corespunzatoare nevoilor tale. La fel ca si bancile, institutiile financiare nebancare functioneaza in mod legal si iti acorda acces rapid la o anumita suma de bani necesara, intregul proces fiind mult mai simplificat decat in cazul unei banci. Daca vrei sa stii mai exact ce inseamna un IFN si cum te poate ajuta in accesarea unui imprumut, arunca o privire peste informatiile prezentate in acest capitol.

pix, semnare acte, business

1.1. Ce inseamna IFN, cum te poate ajuta in obtinerea unui credit si ce avantaje ofera?

IFN-urile sunt unitati care sunt inscrise in Registrele BNR, in functie de natura activitatii. Institutiile financiare nebancare ofera imprumuturi si diverse facilitati de credit, dar au politici si criterii diferite de accesare a produselor si serviciilor pe care le ofera clientilor. Imprumuturile pot fi acordate atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.

Creditul nebancar este o forma de imprumut pe care o poti obtine de la un IFN. Principalul avantaj al acestuia este faptul ca solicitantul nu trebuie sa depuna foarte multe acte, procedura fiind mult simplificata in comparatie cu acordarea creditelor bancare. Mai mult decat atat, in functie de tipul de imprumut pe care il doresti, banii sunt obtinuti extrem de rapid. Un alt lucru care trebuie mentionat este faptul ca aceste credite sunt destinate inclusiv persoanelor cu istoric negativ in Biroul de Credite. Asadar, acest tip de imprumut reprezinta o solutie pentru multe persoane, mai ales in situatia economica actuala, cand apar diverse cheltuieli neprevazute in momente mai putin oportune. Creditele IFN simplifica intregul proces, tocmai pentru a veni in ajutorul celor care au nevoie urgenta de bani.

Prin urmare, principalele avantaje oferite de institutiile financiare nebancare care acorda credite sunt:

  • Birocratie mai putina - un credit IFN presupune conditii mai flexibile si mai permisive de acordare, fara a fi necesare o multime de acte doveditoare;
  • Timpi mai rapizi de intocmire a cererilor de imprumut;
  • Sustinere financiara chiar daca ai un istoric negativ in Biroul de Credit;
  • Eficienta maxima in acordarea creditului;
  • Acordarea sumelor de bani in cel mai scurt timp posibil;
  • Creditorii nebancari sunt siguri din punct de vedere financiar;
  • Institutiile financiare nebancare ofera multe optiuni si flexibilitate;
  • Solicitarea imprumuturilor se poate face online.

 

Institutiile de credit nebancare se adreseaza tuturor persoanelor fizice si juridice de pe teritoriul Romaniei, iar conditiile de eligibilitate depind foarte mult si de tipul de credit acordat. Printre acestea se pot numara:

  • Prezentarea documentelor de identitate ale persoanei, precum si alte forme de garantii propuse;
  • Acte de identitate ale codebitorilor, daca este cazul;
  • Varsta minima de 18 ani;
  • Documente acceptate de IFN, care sa ateste venitul sau posibilitatea de a rambursa imprumutul;
  • Respectarea tuturor cerintelor care decurg din normele interne ale institutiei si din legislatie;
  • Varsta maxima sa nu depaseasca 75 de ani.

 

1.2. Ce este un IFN si care sunt principalele tipuri de credite acordate?

IFN-ul este o institutiecare isi desfasoara activitatea in conditiile stabilite de lege, fiind supravegheata indeaproape de Banca Nationala a Romaniei. De aceea, reprezinta o optiune sigura, dar si foarte rapida de creditare pentru persoanele juridice care doresc sa isi dezvolte afacerea si pentru persoanele fizice care au nevoie de anumite sume de bani pentru acoperirea unor cheltuieli. Exista mai multe tipuri de credite pe care aceste institutii le pot acorda. Printre cele mai des intalnite se numara:

Creditele de nevoi personale - reprezinta un ajutor pentru persoanele care intampina dificultati in acoperirea cheltuielilor intr-o anumita perioada. Dobanda fixa sau lipsa comisionului sunt si ele avantaje semnificative in accesarea unui astfel de imprumut.

Imprumuturile cu garantie imobiliara - acestea iti pot fi de folos in cazul in care ai nevoie de o suma mai mare de bani. Garantia poate fi un apartament, o casa, un teren sau un alt tip de cladire.

Credit ipotecar - acesta te ajuta sa dobandesti sau sa iti mentii dreptul asupra unei constructii, proprietati sau a unui teren.

Alte tipuri de imprumuturi care pot fi utile persoanelor fizice sunt cele de refinantare sau cele pentru acoperirea unor cheltuieli medicale sau de deces. De asemenea, exista si posibilitatea de a beneficia de un credit pentru studenti care te ajuta sa-ti finalizezi studiile in strainatate sau in tara. Iti poate fi de folos si pentru a plati cursuri de specializare, de calificare sau de conversie profesionala, fiind un produs excelent atat pentru tineri, cat si pentru alte categorii de varsta. Asemenea acestuia este si creditul pentru pensionari, care ofera pachete de imprumut pentru a acoperi diverse nevoi ale persoanelor care au iesit la pensie si care au nevoie de sprijin financiar.

semnare contract, senior

Persoanele juridice pot accesa si ele diverse imprumuturi fie ca sunt la inceput de drum, fie ca vor sa-si dezvolte o afacere deja existenta.

Un credit rapid de la IFN este util in toate situatiile in care ai nevoie urgent de bani pentru ca il poti obtine intr-un timp mult mai scurt decat daca apelezi la o banca. De fapt, acesta este si scopul imprumuturilor acordate de institutiile nebancare - acela de a simplifica un proces lung si complex, care necesita mult timp pierdut si o diversitate de documente. Prin urmare, este o solutie la indemana oricui de a obtine banii necesari in cele mai bune conditii.

2. Institutii nebancare care acorda credite si principalele diferente intre acestea si banci

business, prezentare contract, laptop, planta verde

In timp ce majoritatea institutiilor financiare nebancare impun conditii minime de eligibilitate pentru accesarea unui credit, bancile solicita mai multe documente, sunt mai stricte, fiecare dintre acestea avand propriile conditii de acordare. Institutiile bancare le cer potentialilor beneficiari sa intocmeasca dosare complexe prin care sa dovedeasca ca pot rambursa creditele pe care vor sa le acceseze.

O alta diferenta intre IFN si banca este ca aceasta din urma verifica solicitantii si la Biroul de credite, lucru care nu se intampla in cazul unui imprumut nebancar. De asemenea, creditele IFN nu sunt dependente de i ROBOR si nu variaza in functie de acest indice, asa cum este cazul creditelor bancare.

Spre deosebire de banci, unitatile nebancare sunt flexibile in conditiile de acordarea creditelor pentru persoanele fizice si juridice, fiind o solutie buna in foarte multe situatii, mai ales datorita timpului castigat. Nevoile stringente de bani apar, de regula, in momente nepotrivite, de aceea este important sa gasesti cele mai bune si rapide oportunitati de a intra in posesia sumelor necesare.

Contractele de credit la un IFN se incheie rapid si usor, iar banii sunt acordati direct in contul bancar in aproximativ 24 de ore, dar acest lucru depinde si de tipul de credit solicitat.  Comisioanele sunt 0% iar dobanda este fixa pe toata perioada creditului. Dosarul pentru acordarea imprumutului poate fi completat si prin trimiterea electronica a actelor solicitate, dar este necesar sa te prezinti o data in agentia aleasa pentru a semna documentatia.

Pe langa conditiile mult mai relaxate de acordare a creditelor nebancare, o alta diferenta majora intre IFN si banca este faptul ca venitul minim solicitat de institutiile nebancare este mai mic decat in cazul celui practicat de majoritatea bancilor. Venitul poate fi demonstrat prin pensie, indemnizatie de somaj sau alte acte doveditoare. Concepute pentru situatii urgente, aceste imprumuturi au rolul de a-ti fi de folos pentru acoperirea cheltuielilor neplanificate.

 

3. Metode de rambursare stabilite de institutiile financiare nebancare care acorda credite

Este o realitate faptul ca problemele financiare pot aparea in orice moment al vietii. De aceea, creditele rapide aparute pe piata financiara au devenit un instrument folositor pentru multe persoane. Dar, indiferent ca soliciti un imprumut de la o banca sau de la o institutie nebancara, creditele sunt o mare responsabilitate deoarece sumele de bani trebuie returnate la timp.

Termenul si metoda de rambursare a unui imprumut acordat de o institutie financiara nebancara depinde foarte mult de regulamentul intern al acesteia. Dar, inainte de a semna un astfel de contract, este bine sa fii complet informat asupra perioadelor si a posibilitatilor de rambursare.

De regula, perioada de rambursare a unui imprumut IFN este cuprinsa intre 24 si 60 de luni. Acest lucru depinde foarte mult de tipul creditului solicitat. Rambursarea se poate face prin trei modalitati:

  • Plata unor rate lunare egale, incepand cu luna calendaristica urmatoare acordarii imprumutului. Suma este formata din rata de credit si dobanda calculata la soldul creditului.
  • Achitarea unui numar de rate lunare egale care sunt formate din dobanda pentru soldul sumei imprumutate si rata unica de rambursat la scadenta finala a contractului.
  • Plata unui numar de rate egale lunare formate din dobanda aplicata la soldul sumei creditate si rate lunare formate din rate lunare si dobanda aplicata la soldul creditului, stabilite pentru o perioada partiala in cadrul intregii perioade de creditare a contractului.

Daca din diverse motive, persoanele creditate nu isi pot plati ratele, pot solicita prelungirea perioadei de rambursaree. De asemenea, daca soliciti rambursarea anticipata, dobanda se recalculeaza la soldul creditului ramas de achitat.

Alegerea unui produs financiar, cum ar fi un imprumut personal sau un credit pentru locuinta, reprezinta o mare responsabilitate. Este esential sa te documentezi si sa intelegi ca acestea reprezinta o optiune care ar putea fi potrivita pentru tine. De asemenea, este recomandat sa studiezi cu atentie ofertele puse la dispozitie pentru a lua cea mai buna decizie. Alege un creditor responsabil care sa dedice timp nevoilor tale si sa-ti ofere flexibilitate in ceea ce priveste procesele si conditiile de finantare.

Apeland la un credit de la o Institutie Financiara Nebancara iti poti rezolva rapid problemele financiare datorita timpului scurt de acordare si a conditiilor flexibile. Asadar, daca te-ai intrebat vreodata ce este IFN-ul si cum iti poate fi de folos, informatiile cuprinse in acest articol evidentiaza foarte bine rolul unei astfel de institutii, conjuncturile in care este bine sa apelezi la un credit nebancar, conditiile de acordare, precum si metodele de rambursare. Fie ca ai nevoie de un credit de nevoi personale pentru orice necesitate financiara pe care ai avea-o, fie ca vrei sa accesezi un credit de refinantare pentru a acoperi vechile imprumuturi, poti gasi ceva care sa se adapteze perfect nevoilor tale.

Sursa foto: pexels.com