Simularea ratelor pentru credit - Imagine reala asupra a ceea ce isi pot permite persoanele fizice

Simularea ratelor pentru credit - Imagine reala asupra a ceea ce isi pot permite persoanele fizice

Educatia financiara este foarte importanta in societatea moderna, pentru ca doar prin educatie financiara oamenii pot intelege pe ce se duc banii, cum sa economiseasca, cum sa faca un imprumut pentru a realiza un anumit obiectiv si multe alte lucruri esentiale. Din pacate, multi nu stiu inca de ce trebuie sa economiseasca inainte sa faca un imprumut, de ce trebuie sa reziste sa faca diferite cumparaturi care nu le folosesc, de ce trebuie sa-si analizeze in detaliu situatia financiara pentru a vedea daca isi permit sau nu sa faca imprumutul sau de ce trebuie sa citeasca atent termenii si conditiile de acordare a creditului dorit. Pentru a avea o imagine reala si pentru a sti sigur au posibilitatea sa plateasca ratele, inainte de a merge la banca sau la un IFN, trebuie obligatoriu sa se faca o simulare a ratelor pentru credit si sa se analizeze situatia financiara personala sau a familiei, in asa fel incat totul sa fie clar, fara niciun fel de dubii.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este simularea ratelor pentru obtinerea unui imprumut si cand poti sa apelezi la ea, care este metoda de calcul folosita si care sunt avantajele simularii ratelor de credit. In plus, vei sti ce este un simulator de credit, care sunt motivele pentru a-l folosi, precum si unele sfaturi oferite de specialisti si de persoane cu experienta in domeniu, in asa fel incat simularea de credit sa fie una care sa se muleze pe necesitatile oricarui interesat.

Cuprins:

1. Simularea ratelor pentru obtinerea unui credit

De-a lungul vietii apar situatii neprevazute, iar unele dintre ele necesita gasirea rapida a unei sume suplimentare de bani, care nu este disponibila la momentul respectiv, veniturile fiind unele fixe, de regula, pentru cei mai multi dintre noi. Pentru a rezolva simplu si usor problemele, oricine poate accesa o serie de credite de mare ajutor intr-un moment dificil din viata.

Inainte de a apela la un credit este vital sa se simuleze ratele acestuia, dar si sa se faca o analiza a nevoii de a contracta un astfel de produs si de a vedea daca pot fi platite ratele aferente prin prisma capacitatii de a pune bani deoparte, lunar. Economisirea banilor, insa, nu este la indemana multora din pacate, asa ca simularea vine in sprijinul tuturor celor care trebuie neaparat sa stie ce suma isi permit sa imprumute si pe ce perioada.

 

1.1. Ce este simularea ratelor de credit si cand se apeleaza la ea

Simularea de credit este, practic, un instrument de ajutor pentru oricine, care arata imaginea reala a ceea ce isi permite sa imprumute persoana in cauza. Simularea arata la ce anume sa se astepte aceasta inainte de a face imprumutul dorit si o pregateste pentru a face fata platilor lunare in viitor.

Apelarea la simularea de imprumut trebuie sa se faca in urmatoarele situatii:

  • atunci cand persoana nu stie intervalul in care trebuie sa se incadreze pentru a putea beneficia de creditul dorit;
  • atunci cand isi pune intrebari legate de perioada de timp in care poate sa plateasca imprumutul;
  • atunci cand se gandeste la efectul avansului de care dispune asupra ratelor lunare.

Simularea se poate face la sediul institutiei financiare, impreuna cu consultantii de credit, dar si online, in intimitatea locuintei sau in orice alt loc in care persoana are acces la Internet.

Atunci cand se face o simulare de credit, exista anumiti factori esentiali, care pot influenta suma de plata totala: dobanda (este vorba despre suma pe care o va plati persoana ce se impumuta institutiei financiare pentru a se putea folosi de banii respectivi), data scadenta si de rambursare (data la care va dori sa achite imprumutul) si alte costuri.

1.2. Care sunt avantajele simularii ratelor pentru un credit

Avantajele unei simulari a ratelor pentru un credit sunt urmatoarele:

  • se afla care sunt costurile unui credit (dobanzi si costul total);
  • se descopera daca persoana in cauza poate sau nu sa-si permita sa achite imprumutul pe care si-l doreste sau daca ar fi mai bine sa solicite o suma mai mica, pentru ca din diferite motive nu va reusi sa plateasca ratele lunare;
  • prin compararea rezultatelor obtinute la o simulare de credit se poate alege varianta cea mai buna pentru nevoile clientilor.

2. Folosirea simulatorului de imprumut

Creditul este unul dintre mecanismele utilizate de multe persoane pentru a realiza investitii importante pentru sine si familie, dar oamenii trebuie sa stie ca a lua un imprumut presupune multa responsabilitate si gasirea unui echilibru intre ceea ce isi doresc si ceea ce pot obtine. Creditul trebuie sa poata sa fie platit, asa ca ar fi bine ca, inainte de a-l cere, sa se faca o simulare adecvata, in acest sens de mare folos fiind simulatorul de credite.

2.1. Ce este simulatorul de imprumut

Simulatorul de credite sau calculatorul de credite este un program automat care presupune folosirea unor metode de calcul anume, specifice fiecarei institutii financiare, banca sau IFN. Cu ajutorul sau se poate afla rapid orice informatie utila legata de valoarea ratei lunare si de timpul necesar pentru a rambursa imprumutul. Orice institutie financiara pune la dispozitie un astfel de simulator de credit, dar asta nu o obliga cu nimic fata de clientul care il va folosi, scopul acestui instrument fiind unul strict orientativ.

Calculatorul foloseste datele si informatiile introduse de client, dar si indicatorii institutiei respective. Astfel, vor fi introduse cateva dintre datele personale cerute, cum ar fi tipul de credit dorit, suma necesara, tipul dobanzii, perioada de returnare a creditului, tipul si valoarea veniturilor realizate de client, varsta acestuia, alte credite detinute etc.

Mai pot fi luate in considerare si alte aspecte. De exemplu, unele institutii  ar putea sa ofere dobanzi mai mici clientilor existenti. Calculatoarele ofera si un grafic de rambursare prin care se observa modul in care evolueaza procesul de restituire a imprumutului (suma si valoarea dobanzii pentru banii achitati).

La un credit de consum cu garantie imobiliara, de exemplu, cu o valoare mare in lei sau echivalentul in euro, cu o perioada de creditare mare, dobanda fixa pentru intreaga perioada de creditare, fara perceperea comisionului pentru analiza, aprobare, acordare sau rambursare anticipata, partiala sau totala, a creditului se impune garantia de ipoteca asupra bunului imobil. Simularea ratelor unui credit cu garantie imobiliara va trebui sa contina urmatoarele date utile:

  • rata anuala a dobanzii;
  • modalitatea de rambursare a creditului;
  • alte costuri posibile: prima anuala pentru asigurarea imobilului, costul pentru evaluarea garantiei;
  • valoarea DAE;
  • durata contractul de credit;
  • rata lunara fixa;
  • valoarea totala platibila.

 2.2. Motive pentru a folosi un simulator de imprumut

Sunt mai multe motive pentru a folosi un simulator de credite, insa cateva dintre ele pot fi amintite pentru cei dornici de a face rost rapid si usor de o suma importanta, ce le va fi de folos pentru a duce la bun sfarsit diferite proiecte.

Clientul va obtine cu ajutorul calculatorului o imagine de ansamblu asupra costurilor totale ale unui credit, descoperind astfel cea mai buna oferta de creditare existenta si reusind sa realizeze un echilibru corect intre valoarea ratelor si cea a veniturilor.

De asemenea, simulatorul ajuta clientul sa afle care este durata de rambursare adecvata nevoilor sale si suma lunara pe care o va achita, intelegand obligatiile pe care le va avea pe durata creditului, cat timp va trebui sa aiba aceste obligatii, dar si responsabilitatea financiara pe care si-o asuma cu aceasta ocazie.

3. Sfaturi utile pentru cei care doresc sa faca o simulare de credit

Persoanele care vor sa faca o simulare de credit si sa gaseasca banii de care au mare nevoie pentru a duce la bun sfarsit proiectele dorite trebuie sa tina cont de unele informatii si sfaturi utile, in asa fel incat sa se bucure de o imagine reala a ceea ce isi pot permite cu adevarat.

  • Cine vrea sa acceseze o linie de credit cu garantie imobiliara poate sa foloseasca simulatorul de rate, ce ofera posibilitatea de a face un calcul corect in functie de datele sale personale. Institutia financiara pune la dispozitie si criteriile de eligibilitate (prezentarea de documente legate de identificarea clientului, a venitului acestuia si a garantiilor propuse, existenta garantiilor, varsta legala de 18 ani, documentele de venit legale) si documentele necesare (acte de identitate, documente care atesta starea civila, adeverinta de venit, documente care atesta dreptul de proprietate asupra bunului imobil adus in garantie, certificat de atestare fiscala etc.);
  • Simulatorul de credite nu ia in considerare (nici in calcul, evident) anumite date legate de istoricul de creditare, comportamentul de plata, scorul FICO, posibilitatea de a folosi giranti. Toate aceste date sunt luate in considerare atunci cand se va analiza real dosarul clientului, la institutia financiara, putand contribui decisiv la modificarea sumei de imprumutat sau la modificarea altor parametri ai creditului dorit;
  • Calculul realizat prin intermediul simulatorului este estimativ si nu are valoare comerciala. Institutia financiara nu se angajeaza la nimic daca clientul va face simularea unui imprumut. Acordarea une finantari se face dupa primirea documentelor complete si valide;
  • Simularea de credit este utila pentru ca persoana care vrea sa intre in posesia unui imprumut sa vada daca acesta ii va afecta sau nu bugetul personal sau pe cel al familiei. Rata trebuie sa fie la un nivel optim, suportabil, sa poata fi achitata luna de luna, fara sa impovareze viata persoanei sau a familiei sale. Practic, simulatorul va fi de ajutor pentru ca aceasta sa-si afle limitele financiare;
  • Calculatorul de credit este de real ajutor pentru ca salveaza timpul celui care vrea sa ia imprumutul respectiv, aratandu-i daca este sau nu in stare sa achite la timp ratele. Rata trebuie calculata in functie de veniturile de care dispune acesta.

In concluzie, pentru a putea gasi cel mai bun credit este utila o simulare ce se poate realiza rapid si usor cu ajutorul unui calculator/simulator. Acest instrument este la indemana tuturor, accesandu-se simplu, pe telefon, tableta, laptop, fiind nevoie doar de conectare la Internet.

Surse foto:unsplash.com.