Institutii financiare nebancare care refinanteaza credite restante - solutie functionala pentru obtinerea sumelor necesare

Institutii financiare nebancare care refinanteaza credite restante - solutie functionala pentru obtinerea sumelor necesare

Problemele financiare sunt tot mai frecvente in familiile romanilor, asa ca din diferite motive acestia ajung sa nu-si mai poata plati creditele. Neplata restantelor poate genera probleme serioase, iar romanii nu mai pot iesi din situatiile in care au intrat, mai ales daca nu gasesc solutii viabile in acest sens. Multi dintre cei care nu pot plati creditele restante au realizat ca valoarea acestora a crescut intre timp, ca s-au adaugat o multime de dobanzi penalizatoare pentru intarzierea platilor, ca nu mai au acces la obtinerea de credite noi, ca au intrat in Biroul de Credit ca rau-platnici sau ca au bunurile sechestrate. In aceste situatii unii ar putea dispera, insa specialistii atrag atentia ca intotdeauna exista o solutie posibila si ca trebuie sa se ia in considerare toate optiunile existente pentru a scapa de datorii.

Refinantarea creditelor restante se numara printre aceste solutii, devenind practic o optiune reala, chiar daca poate mai dificil de atins uneori. Totul consta in indeplinirea conditiilor de eligibilitate impuse de IFN. In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre refinantarea creditelor restante, vei intelege care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi aceasta refinantare (chiar daca esti considerat rau-platnic) si vei afla ce tipuri de credite poti refinanta rapid si usor.

Cuprins:

 

1. Informatii generale despre refinantarea creditelor restante

Obtinerea unuia sau a mai multor credite nu este foarte greu de realizat, rambursarea lor fiind mai dificila, de regula. Aflati in aceasta situatie, multi oameni se gandesc ce sa faca si cum sa gestioneze noua situatie in care se afla. In ajutorul lor vine creditul de refinantare, care este considerat o solutie salvatoare, pe termen lung sau scurt, pentru ca reuseste cu succes sa stabilizeze financiar orice persoana si sa o determine sa-si gestioneze mai eficient finantele personale.

Refinantarea creditelor restante se refera la procesul de inlocuire a unui imprumut vechi cu unul nou si are numeroase avantaje:

  • reducerea costurilor suportate de la luna la luna de catre persoana in cauza (rata lunara scazuta);
  • obtinerea unei perioade de gratie, in care se va plati numai dobanda;
  • comasarea tuturor creditelor intr-unul singur, ceea ce va insemna ca se va plati o singura rata lunara;
  • o mai buna gestionare a platilor;
  • posibilitatea de a obtine o suma suplimentara de bani fata de cea necesara pentru a acoperi creditelor restante;
  • posibilitatea de a schimba si moneda imprumutului etc.

 

1.2. Refinantarea creditelor restante de catre IFN

IFN-urile sunt mult mai flexibile decat bancile cand vine vorba despre acordarea creditelor noi sau refinantarea creditelor restante, fara sa mai existe conditii de eligibilitate stricte sau problema persoanelor cu istoric negativ. Banii solicitati se acorda rapid, in maxim 12 ore de la solicitare si daca clientul figureaza in Biroul de Credit ca rau-platnic, atunci acest lucru nu va influenta decizia IFN-ului de a oferi imprumutul mult dorit.

Unele institutii financiar nebancare pot face o verificare in Biroul de Credit, dar nu considera acest criteriu determinant in decizia pe care o vor lua. Daca cineva vrea sa vada care este situatia sa in Biroul de Credit, poate sa isi verifice singur istoricul, sa stie care este scorul de credit inainte de a cere un imprumut. Astfel, isi va da seama si singur daca acest scor ii permite sa apeleze la o banca sau sa o faca direct la un IFN. Scorul tine de mai multi factori:

  • istoricul de plati;
  • credit sau credite in derulare;
  • durata istoricului de credit;
  • credite noi;
  • tipuri de credite pe care le-a accesat.

Criteriile de eligibilitate pentru obtinerea unui astfel de credit la un IFN sunt, in general:

  • documentele ce identifica persoana, venitul acesteia si garantiile propuse;
  • garantiile acoperitoare;
  • varsta de minim 18 ani;
  • realizarea unui venit;
  • prezentarea documentelor legate de acest venit.

Cererea pentru refinantare se completeaza foarte simplu, iar documentele necesare pentru a apela la un credit de refinantare se rezuma la urmatoarelet:

  • Actul de identitate al persoanei care doreste refinantarea;
  • Certificatul de casatorie (in cazul in care este casatorita);
  • Adeverinta de venit (sunt acceptate veniturile obtinute din orice activitate legala);
  • Documente care atesta dreptul de proprietate asupra bunului imobil adus in garantie (act de proprietate, intabularea dreptului de proprietate, documentatia cadastrala, contractul de credit si graficul de rambursare in cazul refinantarii externe, acordul de refinantare externa).

1.3. Cand se poate refinanta un credit restant

Refinantarea nu este conditionata de o anume perioada care sa treaca in mod obligatoriu de la incheierea contractarii creditului initial si cel al refinantarii acestuia.

Astfel, creditul cu refinantare poate fi obtinut in orice moment de la un IFN, in cazul in care clientul este considerat eligibil.

2. Conditii in care se poate obtine o refinantare a creditelor - banci vs IFN

Bancile impun anumite conditi de refinantare a creditelor restante, asa ca trebuie retinut care sunt acestea si ce se intampla atunci cand clientul care solicita imprumutul nou, dar se afla in lista Biroului de Credite ca rau-platnic. IFN-urile sunt mult mai usor de abordat in acest sens, acestea explicand care sunt pasii pentru refinantarea creditelor restante fara sa conditii dificile.

2.1. Conditii in care se poate obtine o refinantare a creditelor de un rau platnic

Persoana care vrea sa obtina o refinantare a creditelor si este rau-platnica, trebuie sa solicite acest lucru la banca la care a efectuat imprumutul (intr-o prima instanta), apoi la alte banci sau la institutiii financiar nebancare. Procedura este aceeasi ca atunci cand a luat imprumutul initial.Bancile accepta o refinantare a creditelor restante, in general, doar clientilor care si-au achitat deja datoria sau celor care au avut o datorie cu o valoare redusa si timpul in care nu si-au platit ratele a fost unul scurt. De asemenea, pe langa aceste lucruri, clientul trebuie sa aiba un loc de munca stabil, cu un venit bun, constant.

Astfel, cea mai buna solutie pe care un client o are pentru a obtine o refinantare a creditelor restante din postura de rau-platnic:  sa o obtina de la un IFN ce autorizeaza oferta de credite pentru restantieri si nu se cramponeaza de scoringul din BC.

2.2. Pasii pentru refinantarea creditelor restante la un IFN

IFN-ul este de ajutor in refinantarea creditelor restante, si trebuie strabatuti doar cativa pasi simpli pentru a obtine suma dorita de client. Evident inainte de a trece la solicitarea propriu-zisa este indicat ca aplicantul sa faca o simulare online pe simulatorul de rate.

  • Se solicita refinantarea in functie de tipul de credit accesat;
  • Se realizeaza dosarul cu actele necesare;
  • Se primeste acceptul refinantarii creditului restant;
  • Banii intra in cont intre 2 si 24 de ore prin transfer bancar direct.

Este necesara prezenta clientului la sediul institutiei financiar nebancare cel putin o data pentru a semna documentatia de credit.

3. Sfaturi utile despre refinantarea diferitelor tipuri de credite restante

Apelarea la o refinantare de credit poate fi o solutie foarte buna pentru multi oameni aflati intr-un impas. Este important, insa, ca inainte sa treaca la fapte, sa analizeze foarte bine ofertele de refinantare ale creditelor de pe piata, astfel incat decizia sa fie luata in cunostinta de cauza. Numeroase tipuri de credite pot fi refinantate rapid si usor. Printre acestea se numara: creditul rapid ipotecar sau credit de nevoi personale cu ipoteca, creditul prima casa, creditul cu intarziere (cu cat se face mai repede refinantarea, cu atat clientul nu ajunge la intarzieri prea mari).

Cateva sfaturi pentru cei care se afla intr-o situatie dificila si se gandesc la refinantarea creditelor, mai ales atunci cand se afla in situatia de a fi restantieri:

  • Este mai indicat sa se opteze pentru refinantarea unui credit cu intarzieri decat pentru accesarea unui nou imprumut;
  • Pentru a obtine o suma de bani in plus fata de cea a creditului in derulare, ar fi bine ca persoana in cauza sa porneasca de la ideea de a avea un avantaj si sa faca o simulare care sa-l ajute in acest sens;
  • Creditul de refinantare este avantajos la un IFN, dobanda fiind fixa si nepercepandu-se deloc comisioane;
  • Cine nu vrea sa ajunga pe lista Biroului de Credit ca rau-platnic poate lua in considerare refinantarea creditului, pentru a nu se gasi in situatia de a nu mai putea sa acceseze un credit pe timp de patru ani, chiar si dupa ce l-a finalizat intr-un sfarsit pe cel restant.

In concluzie, atunci cand oamenii se afla in impas financiar, cand nu mai reusesc sa-si plateasca creditele si simt ca nu gaseste nicio solutie care sa-i ajute, trebuie sa ia in considerare refinantarea creditului restant, deoarece intotdeauna va exista o rezolvare.

Sursa foto: unsplash.com