Creditul ipotecar - decizia corecta si rapida pentru casa ta!

Creditul ipotecar - decizia corecta si rapida pentru casa ta!

Vine o zi in viata fiecarei persoane cand simte nevoia sa se aseze la propria locuinta, sa isi intemeieze propria familie si sa se bucure de ceea ce numeste casa. In cazul in care nu au o mostenire foarte mare lasata in urma sau posibilitatea de a achita viitoarea locuinta, majoritatea romanilor apeleaza la credite imobiliare/ipotecare. Acestea sunt concepute pentru a te ajuta sa obtii casa visurilor tale cat mai usor, fara prea multe compromisuri.

Totusi, inainte de a apela la un astfel de credit, trebuie sa iei in considerare atat avantajele, cat si dezavantajele lui, pentru ca este necesar sa stii la ce urmeaza sa te inhami pentru urmatorii ani. De aceea, articolul de mai jos este menit sa iti raspunda la intrebarile pe care cu siguranta ti le-ai pus pana acum.

Cuprins:

  1. Creditul ipotecar - Intrebari si raspunsuri frecvente
  2. Cum sa iei un credit ipotecar
  3. Sfaturi pentru obtinerea unui credit ipotecar

 

1. Creditul ipotecar - intrebari si raspunsuri frecvente

Sunt multe lucruri de luat in calcul atunci cand trebuie sa iei o decizie legata de creditul ipotecar. De exemplu, multe persoane se gandesc daca este mai bine sa apeleze la un imprumut in lei sau unul in euro. De asemenea, o alta intrebare este legata de institutiile care acorda acesti bani. Daca unele persoane se indreapta catre bancile clasice, pentru altii institutiile financiare nebancare sunt mult mai fiabile, datorita faptului ca au conditii mult mai lejere si acorda credite mai usor.

Mai mult decat atat, aspecte precum: eligibilitatea, documentele necesare sau salariul minim sunt criterii de acordare pe care oricine trebuie sa le indeplineasca. De aceea, documentarea este cel mai important pas pentru a intelege daca un astfel de imprumut este potrivit pentru tine sau nu. Este important sa iei in considerare situatia actuala a pietei imobiliare, posibilele cresteri viitoare ale dobanzilor si sa compari ofertele institutiilor financiare intre ele. Riscurile trebuie sa fie analizate si ele cu grija, pentru ca este vorba despre o angajare pe termen lung la plata ratelor.

familie, cheie, casa

Ce este un credit ipotecar?

Daca te-ai gandit sa iti achizitionezi o casa cu ajutorul institutiilor financiare, cu siguranta te-ai intrebat ce inseamna un credit ipotecar. Ei bine, el este unul dintre cele mai populare imprumuturi pentru cumpararea unui imobil sau a unui teren. Acesta poate fi cu dobanda fixa sau cu dobanda variabila. De asemenea, unele se pot acorda si in euro, nu doar in lei.

Ce salariu trebuie sa ai pentru un credit ipotecar?

Cum poti inapoia banii imprumutati, daca nu cu ajutorul venitului tau lunar. Majoritatea bancilor adauga ca cerinta obligatorie un venit cuprins intre 1.500 de lei si salariului net minim pe economie. Totusi, in cazul in care apelezi la o institutie financiara nebancara este necesar ca venitul tau lunar singular sau adunat cu cel al codebitorului sa fie chiar mai mic, de minim 1.000 de lei.

Care sunt conditiile pentru aprobarea unui credit ipotecar?

Dupa ce te-ai informat putin despre creditul imobiliar, vine momentul sa te interesezi care sunt conditiile de aprobare si daca le indeplinesti. Este important sa iei in calcul faptul ca fiecare banca este diferita si iti va pune conditii diferite sau chiar unele suplimentare in functie de profilul tau. Cu toate acestea, majoritatea se ghideaza dupa cateva criterii asemanatoare. Astfel, candidatul ideal trebuie sa aiba intre 21 si 65 de ani, un salariu net declarat de minim 1500 de lei lunar si un avans intre 15 si 25% din costul imobilului. Ia in considerare faptul ca unele banci iti pot aduce cerinte suplimentare, asa cum sunt codebitorii. Acestia trebuie si ei sa indeplineasca aceleasi criterii ca si tine. De asemenea, se poate restrange perioada de rambursare a banilor, in functie de varsta. Nu in ultimul rand, trebuie sa ai o vechime de cel putin 3 luni la locul de munca actual si un contract incheitat pe o perioada nedeterminata.

In ceea ce priveste creditele acordate de o institutie financiara nebancara, lucrurile pot fi mult mai lejere. Conditiile sunt mult mai putin riguroase. Astfel, vei avea nevoie de acte referitoare la identificarea ta, documente care sa ateste venitul si garandiile aduse creditorului. De asemenea, varsta minima coboara pana la 18 ani.

Cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar

Una dintre cele mai intalnite curiozitati ale clientilor este cat dureaza acordarea unui credit ipotecar. Ei bine, aceasta perioada este destul de diferita de la o banca la alta, pentru ca fiecare are procesele sale prin care trebuie sa treaca dosarele de finantare. In unele cazuri acestea sunt chiar intoarse la clienti pentru ca lipsesc anumite documente, ceea ce prelungeste mult mai mult procesul de acordare. Totusi, daca totul merge perfect este posibil sa astepti cel putin o luna.

Cat este avansul la credit ipotecar?

Majoritatea bancilor iti vor cere un avans de minim 15% din creditul pe care il ceri. De exemplu, daca imobilul pe care iti doresti sa il achizitionezi costa 100.000 de euro, tu vei plati 15% din ei, iar banca pe restul. In cazul unui credit ipotecar rapid acordat pentru achizitia unui imobil, institutia financiara nebancara poate finanta maxim 50% din valoarea lui. Avansul clientului trebuie sa fie de 50%. Acest caz este ideal, pentru ca un avans mai mare inseamna o perioada de achitare a creditului mai mica si sume rambursate mult mai mici.

Care sunt documentele necesare pentru obtinerea unui credit ipotecar?

Birocratia din Romania te va pune mult pe drumuri in cazul in care iti doresti un credit ipotecar, iar fiecare banca iti poate impune propriile conditii. Atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare au nevoie de documente specifice care sa ateste faptul ca esti eligibil pentru acest credit. Astfel, vei avea nevoie de acte de identitate, atat ale tale, cat si ale codebitorilor tai, documente de stare civila, acte care atesta veniturile personale, familiale si ale garantilor. De asemenea, va fi nevoie de acte care sa demonstreze dreptul de proprietate asupra bunului pe care il aduci ca si garantie.

Exemplu de calcul

Atat bancile, cat si cele institutiile financiare nebancare iti pun la dispozitie un calculator online pentru ca tu sa iti faci o idee despre banii pe care ii vei inapoia atunci cand platesti creditul in rate. De exemplu, daca ai imprumutat o suma de 10,000.00 lei si vrei sa o rambursezi in 12 luni, vei plati o rata lunara fixa de 974.87 lei. In acest caz, valoarea DAE este de 39.75%. Aceasta suma este valabila pentru plata la scadenta. Daca o vei depasi, vei avea o penalizare adaugata. La final vei inapoia institutiei financiare nebancare suma de 11,898.46 lei. Ia in considerare ca bancile impun conditii diferite si ca trebuie sa te interesezi foarte bine despre dobanda pe care o percepe fiecare.

2. Cum sa iei un credit ipotecar

Pentru a obtine un credit ipotecar este important sa te documentezi si sa analizezi toate avantajele si dezavantajele. Acesta este o responsabilitate indelungata si nu este indicat sa te grabesti cu obtinerea lui, chiar daca ti-ai gasi casa visurilor tale.

familie, despachetand, casa noua, fericire

Daca apelezi la o banca, trebuie sa te asiguri ca nu ai restante la alte banci, pentru ca acest lucru iti va ingreuna posibilitatea de obtinere a creditului imobiliar sau te poate chiar bloca in aceasta privinta. In schimb, un credit rapid ipotecar la o institutie financiara nebancara nu iti impune astfel de conditii si iti da posibilitatea unui imprumut, chiar daca ai un istoric negativ la Biroul de Credite.

De asemenea, creditul ipotecar rapid este extrem de folositor pentru ca institutia financiara nebancara iti acorda o dobanda fixa. In schimb, bancile se axeaza pe cele cu dobanda variabila. Acest lucru inseamna ca in functie de situatia economica a tarii, rata ta lunara poate creste (in cazuri foarte rare poate scadea). Ambele au plusurile si minusurile lor. In timp ce o rata fixa iti acorda siguranta pe tot parcursul rambursarii, cea variabila poate avea avantajul sa se diminueze in timp. Totusi, aici este totul cu semnul intrebarii si te poti astepta la orice in decursul anilor.

Un alt avantaj al creditului rapid consta in faptul ca nu se percep comisioane pentru analiza, aprobarea si rambursarea banilor, asa cum se intampla la bancile clasice. Tot procesul este unul mai mai lejer si te poti bucura de suma de care ai nevoie mult mai rapid si fara costuri suplimentare.

Nu in ultimul rand, principala preocupare a clientilor este in cat timp se acorda un credit ipotecar. Apeland la o institutie financiara nebancara ai posibilitatea sa primesti banii extrem de rapid, intre 2 – 24 ore prin transfer direct in contul tau. Mai mult decat atat, scapi de statul la cozi, de riscul de a ti se refuza dosarul si de drumurile interminabile pentru a obtine o multime de acte. Rezolvi rapid, pentru ca beneficiezi de consultanta, ca tu sa obtii varianta de credit care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

3. Sfaturi in obtinerea unui credit ipotecar

casa, chei casa, miniatura casa, breloc

Inainte de a te intreba cat dureaza un credit ipotecar pentru a-ti putea face planurile de viitor, trebuie sa te asiguri ca te-ai gandit la toate aspectele necesare. Aceasta decizie este una extrem de importanta si trebuie luata dupa ce ai analizat fiecare amanunt in parte, pentru ca o perioada de pana la 30 de ani nu este deloc scurta. Este necesar sa fii sincer cu tine si sa iti evaluezi siatuatia financiara cat mai exact. Daca apelezi la o banca, va trebui sa lichidezi orice datorie existenta si sa te asiguri ca numele tau nu apare in Biroul de Credite. In schimb, institutiile financiare nebancare sunt mult mai indulgente cu aceste criterii. De exemplu, un credit rapid imobiliar este acordat chiar si celor care au un istoric negativ. Daca iti doresti mai multe detalii, poti accesa pagina informatii credit, unde vei gasi raspunsul la o varietate de curiozitati ale clientilor.

Tot la capitolul sfaturi pe care trebuie sa le urmezi la inceput intra si posibilitatea codebitorilor tai de a plati ratele in cazul in care tu nu o mai poti face sau siguranta unui venit care sa iti permita fara emotii plata lor la timp. Viitorul este mereu incert, iar rata ar trebui sa fie cat mai accesibila buzunarului tau. Nu te arunca la sume pe care nu crezi ca le poti plati si in viitor. O privire optimista este binevenita, insa nu exagera.

Orice persoana este constienta de faptul ca un credit ipotecar este un angajament pe termen lung, ceea ce inseamna ca trebuie sa acorzi o atentie sporita institutiei financiare pe care o alegi sa te crediteze in final. Fiecare poate veni cu propriile conditii suplimentare, in functie de venitul tau, de varsta pe care o ai, stabilitatea locului de munca si multe altele. De asemenea, poti face alegerea si in functie de simplitatea procedurilor sau multitudinea drumurilor pe care trebuie sa le faci in vederea obtinerii imprumutului. Daca iti doresti sa eviti multe neplaceri, bani si timp pierdut, poti apela cu incredere la institutiile financiare nebancare.

Asadar, daca iti doresti un credit ipotecar, ia in considerare informatiile de mai sus si alege varianta care este cea mai potrivita pentru tine si pentru nevoile tale!

 

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com