Strategii de economisire pentru achiziția unei locuințe în România

Strategii de economisire pentru achiziția unei locuințe în România

Achiziția unei locuințe reprezintă, pentru mulți dintre noi, cel mai important și greu de atins obiectiv setat. Deoarece prețul unui imobil nu este accesibil pentru oricine, în general, românii sunt nevoiți să facă eforturi și compromisuri importante, pentru a se bucura de propriul cămin, acestea fiind reprezentate de economii, două locuri de muncă, credite bancare și așa mai departe. 

În acest articol urmează să explorăm câteva strategii inteligente care vă pot aduce cu un pas mai aproape de achiziția propriei locuințe și care vă pot ajuta să aveți noi venituri suplimentare importante. 

Setați un obiectiv realist 

Cu toții ne setăm propriile obiective financiare, însă aspectul cel mai important este ca acestea să fie realiste. În cazul achiziționării unei locuințe, trebuie să aveți în vedere prețul acesteia, comisioanele suplimentare, taxele notariale, costul mobilării și utilării, cel al renovării etc.

Creați un buget financiar eficient

Crearea unui buget financiar reprezintă primul pas și piatra de temelie pentru atingerea obiectivelor, indiferent de mărimea acestora. Un buget corect și actualizat vă va ajuta întotdeauna să înțelegeți unde vă situați în raport cu obiectivul setat anterior. 

Pentru crearea unui astfel de buget, trebuie să aveți în vedere toate sumele pe care le încasați lunar și toate cheltuielile de pe parcursul întregii luni. Pentru o evidență clară și pentru o acuratețe mai mare, puteți împărți veniturile în venituri fixe (fiind sumele încasate regulat) și venituri ocazionale (comisioane, bonusuri etc). De asemenea, în ceea ce privește cheltuielile, este important să aveți o evidență a cheltuielilor obligatorii (chirii, taxe lunare, abonamente etc) și ocazionale. Dacă doriți să vedeți care este tendința dumneavoastră de a cheltui și în ce direcție se îndreaptă veniturile dumneavoastră, analizați și notați fiecare sumă cheltuită pe parcursul a minim o lună, însoțită de destinația acesteia. În felul acesta veți știi ce cheltuieli ocazionale aveți și care este valoare lunară aproximativă. 

Creați un cont pentru economii

După ce ați observat exact care sunt cheltuielile obligatorii și cele ocazionale ce apar pe parcursul unei luni, le puteți ajusta, renunțând la acele cheltuieli care nu sunt importante. În felul acesta puteți economisi mai mult, iar pentru a vă asigura că banii sunt în siguranță, dar și pentru a nu exista o tentație atât de mare să cheltuiți din ei, este indicat să creați un cont separat pentru economiile dedicate viitoarei locuințe. 

Economisiți inteligent 

Tot în materie de economii, este esențial să stabiliți o sumă minimă, fixă, pe care să o virați lunar în contul dumneavoastră de economii. Dacă primiți bonusuri ori comisioane suplimentare, nu ezitați să le virați, integral sau parțial, în acest cont, pentru a vă apropia mai rapid de momentul achiziției. 

Venituri suplimentare

Identificați noi metode de a avea un venit suplimentar, în funcție de domeniul de activitate, pasiuni, talente, hobby-uri etc. 

În ziua de azi, sunt foarte multe locuri de muncă flexibile, care se pot desfășura de acasă, astfel că puteți opta pentru un job part-time, în cazul în care aveți deja un serviciu cu normă întreagă. În funcție de domeniul în care activați, puteți oferi diverse servicii, precum cele de consultanță sau traducere, ori puteți urma un curs care să vă ajute în obținerea unui nou job part-time. 

Dacă sunteți înzestrat cu talent, trebuie să știți că obiectele lucrate manual, unicate, prezintă o cerere foarte mare pe piață la momentul actual, indiferent dacă vorbim de tablouri, bijuterii, jucării, haine sau obiecte de decor. 

Apelați cu încredere la internet și social media și dezvoltați-vă pasiunile pentru a obține un venit suplimentar!

Investiții

Investiți cu încredere o parte din economii în proiectele și afacerile care prezintă siguranță, pentru a obține sume mult mai importante decât cea investită inițial. 

Alegeți cu atenție domeniile și proiectele în care aveți de gând să intrați și nu uitați că întotdeauna este bine să investiți doar o parte din economii. În cazul în care nu cunoașteți suficiente detalii despre domeniu, apelați la ajutorul unui specialist și solicitați previziuni pe următorii ani, astfel încât să vă asigurați că proiectul prezintă un potențial real. 

În concluzie, achiziția unei locuințe, în țara noastră, reprezintă un proces dificil pentru majoritatea populației, în special din punct de vedere financiar, astfel că nevoia de a face eforturi financiare importante, este prezentă în cele mai multe cazuri. 

Există câteva strategii și etape desprinse din practicile educației financiare, care vă pot aduce cu un pas mai aproape de a vă muta în propriul cămin, acestea făcând referire la: setarea unor obiective realiste, crearea unui buget, deschiderea unui cont pentru economii, adoptarea unui mod inteligent de a economisi lunar, atragerea unor venituri suplimentare și, nu în ultimul rând, investițiile. 

Dacă vă aflați în punctul în care lucrați pentru a vă îndeplini visul de a avea o locuință, nu uitați că este un proces complex, ce presupune timp, astfel că nu vă lăsați descurajat dacă lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum vă doriți!