Importanța introducerii educației financiare în școli

Importanța introducerii educației financiare în școli

Introducerea educației financiare în scoli și în programul de învățământ, este crucială pentru viitorul celor mici, aceștia având posibilitatea de a cunoaște și înțelege de la o vârstă fragedă, importanța unui echilibru financiar, concepte și practici utile pentru gestionarea bugetului propriu.

Impactul pe care introducerea educației financiare în programul de învățământ îl poate avea, este cu adevărat important și major pe termen lung și, cu siguranță, se va resimți în viața de adult a celor care au beneficiat de o educație în acest sens. 

În țara noastră, o pare parte din populație se confruntă cu grave probleme financiare ce au la bază lipsa educației sau o gestionare deficitară a resurselor proprii. Includerea, în programul școlar, a cursurilor de educație financiară ne poate ajuta, pe termen lung, să îmbunătățim nu doar situația financiară a celor care beneficiază de o astfel de pregătire, ci și situația economico-financiară a României. 

În acest articol vom prezenta 5 motive importante pentru care educația financiară ar trebui să fie inclusă în programul de învățământ, cu titlul de materie obligatorie. 

  • Dezvoltarea abilităților de gestionare a veniturilor proprii

Cunoașterea și înțelegerea elementelor de bază ale educației financiare reprezintă, pentru un adult, temelia întregii situații financiare și deciziilor din această arie.

Familiarizarea celor mici cu aceste concepte de bază și cu importanța gestionării corecte și eficiente a bugetului propriu, contribuie la formarea unor adulți responsabili.

  • Reducerea stresului financiar și a datoriilor

Așa cum am menționat în rândurile anterioare, nu este un secret faptul că în România latura financiară reprezintă factorul principal de stres al populației. Acest lucru se întâmplă din multiple motive printre care și lipsa educației, dar și o gestionare greșită a bugetului propriu, investiții ineficiente și multe alte cauze ce se află în strânsă legătură cu educația financiară. 

Introducerea precoce în „lumea educației financiare”, a celor mici, va ajuta la reducerea stresului financiar și a datoriilor, favorizând echilibrul și investițiile atent și corect alese. 

  • Stimularea potențialilor antreprenori

De câte afaceri ce s-au închis ai auzit? Probabil ca și tu știi câteva, asemenea fiecăruia dintre noi. 

Gestionarea corectă a capitalului reprezintă unul din factorii cheie în longevitatea și prosperitatea unei afaceri. Odată ce, la o vârstă fragedă, celor mici, li se promovează principii sănătoase și eficiente de gestionare a bugetului și pentru o alegere corectă a investițiilor, mulți dintre aceștia, la maturitate pot deveni antreprenori de succes. 

  • Îmbunătățirea situației economico-financiare a țării

Cel de-al treilea motiv ne-a condus cu pași rapizi și siguri către îmbunătățirea situației la nivelul întregii țări. Te întrebi, poate, cum sau de ce. 

Odată ce acești copii care au avut oportunitatea de a învăța despre importanța economiilor, a investițiilor, despre cum pot reduce datoriile și maximiza bugetul propriu pe termen lung, ajung adulți, aceștia vor ști cum să gestioneze propriile venituri. Vor avea șanse mai mari de a deveni antreprenori în România și vor investi în proiecte inteligent structurate, contribuind astfel și la îmbunătățirea situației economico-financiare a țării noastre. 

  • Înrolarea în câmpul muncii în poziții avantajoase și importante

Cunoașterea practicilor utilizate în educația financiară, identificarea celor mai avantajoase oportunități, gestionarea eficientă a bugetelor, descoperirea potențialilor factori de risc, toate acestea dezvoltă gândirea critică și stimulează luarea deciziilor informate. 

Dobândirea acestor calități și cunoștințe va reprezenta un avantaj esențial în procesul de recrutare pentru poziții importante.

În concluzie, introducerea educației financiare în programul de învățământ va aduce cu sine o mulțime de beneficii atât pentru elevi, pe termen lung, cât și pentru întreaga situație economico-financiară a țării noastre. 

În societatea din ziua de azi, cei mici au acces la informații și tehnologie mai mult ca oricând, iar cei mai mulți dintre părinți nu au o temere în a-i introduce in această „lume”.

După cum bine se poate observa, evoluția tehnologiei este uimitoare, iar copiii par să se adapteze cu ușurință la noile soft-uri și tehnologii apărute, semn că deschiderea lor către ceva nou există continuu. 

Este, totuși, important să ne adaptăm și la schimbările ce au loc în alte arii de activitate, iar din punct de vedere financiar cu siguranță că viitorul strălucit va fi doar pentru cei ce vor putea ține pasul cu modificările și situațiile financiare ce nu întârzie să apară. 

Susține și tu cu încredere idea de introducere a educației financiare în scoli! Aceasta va reprezenta piatra de temelie a viitorului copiilor noștri și a țării în care trăim!