Gestionarea eficientă a venitului tău lunar reprezintă un aspect esențial în siguranța ta financiară pe termen lung. Indiferent de meseria pe care o ai și venitul lunar, ești, în final, responsabil de gestionarea propriului tău buget, în fiecare lună.
Acest lucru poate părea o misiune imposibilă pentru cei ce cumpără impulsiv ori au credite la bancă, însă trebuie doar să știi după ce principii de bază ale educației financiare este necesar să te ghidezi.
Educația financiară înseamnă mai mult decât economii. Aceasta înseamnă alegeri inteligente, investiții fructuoase, alocări eficiente și descoperirea unor noi concepte și practici benefice pentru a ajunge la un echilibru financiar și pentru a-l menține în timp.
Conform statisticilor realizate, România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară pe care poporul a dobândit-o. Din aceste considerente, mulți dintre noi nu cunoaștem practicile după care să ne ghidăm în gestionarea corectă a venitului lunar.
În rândurile ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta, pentru început, în ceea ce privește procesul de gestionare a propriului buget.
Analiza veniturilor lunare este foarte importantă în special atunci când acestea pot să difere de la o lună la alta. Fa o retrospectivă a ultimelor 6 luni din punct de vedere al veniturilor lunare, analizează veniturile recurente și cele ocazionale și încearcă să creezi un estimat realist pentru următoarele 6 luni. În felul acesta îți vei face o imagine de ansamblu despre posibilitățile tale financiare.
Fii atent la estimările viitoare pe care le faci! O estimare prea optimistă te poate conduce cu pași rapizi către un dezechilibru financiar major. Nu te încumeta să faci achiziții bazându-te pe veniturile ocazionale. Acelea sunt un bonus pe care îl vei folosi cu un alt scop, așa cum vei vedea în cele ce urmează.
Dacă este dificil pentru tine să faci economii lunar, acest exercițiu te va ajuta să observi în ce direcție se îndreptă veniturile tale în mod deosebit și la ce poți renunța pentru a te îndrepta către echilibrul financiar de care ai nevoie.
Notează pe o coală de hârtie veniturile lunare fixe și ocazionale, cheltuielile fixe (exemplu: chirie, rata creditului, utilități, abonamente lunare, mâncare etc.) și cheltuielile ocazionale (exemplu: vacanțe, cadouri, produse personale, articole vestimentare, mese în oraș etc.)
Dacă îți dorești ca exercițiul să funcționeze, trebuie să notezi fiecare sumă cheltuită și destinația unde aceasta s-a îndreptat.
La finalul lunii, analizează cu atenție achizițiile și cheltuielile efectuate și renunță la cele impulsive sau pe care nu le-ai repeta.
Îți dorești să scapi mai repede și ieftin de credit? Prioritizează plata anticipată a ratelor!
Probabil te întrebi de ce. Chiar și în cazul creditelor cu rate egale, rata este formată din principal și dobândă. La începutul perioadei de creditare, principalul este mult mai mic comparativ cu dobânda, primele rate fiind alcătuite în cea mai mare parte din dobândă. Dacă reușești să plătești rata lunară și în avans principalul de la minim o rată ce urmează, vei scăpa mai rapid de credit. Înainte de a plăti în avans, solicită instituției costurile aferente acestei operațiuni.
Cum faci acest lucru?
Economisește! Veniturile ocazionale cum ar fi primele, bonusurile, comisioanele și așa mai departe, sunt ideale pentru a le păstra. Poți depune economiile într-un depozit. În felul acesta reziști mai ușor tentațiilor și în timp te poți bucura de o sumă mai mare decât cea depusă.
Setarea clară a obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung te va ajuta să aloci eficient veniturile în ceea ce privește cheltuielile ocazionale. Alege obiective realiste în raport cu posibilitățile tale financiare și contribuie lunar la îndeplinirea acestora.
În concluzie, gestionarea eficientă a veniturilor lunare este esențială în viața de adult. Dacă acestea sunt administrate corect, îți vei putea crește calitatea vieții, economisind, investind și contribuind la îndeplinirea obiectivelor tale, în același timp.
Este important să cunoaștem noțiunile de bază și principiile educației financiare pentru a dezvolta capacitatea de a ne gestiona propriul buget, așa cum este corect.
Bună ziua, am observat că sunteți aici pentru prima oară. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0799 312 002, sau ne puteți lasa numărul dvs si un analist financiar vă va contacta in cel mai scurt timp.
Acest site web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului.
Pentru mai multe informații, consultați Politica cookie