Cum să construiți un buget eficient

Cum să construiți un buget eficient

Crearea unui buget eficient este esențială pentru orice persoană, cu atât mai mult pentru aceia care au responsabilitatea unei familii. Acesta este un aspect crucial în educația financiară și chiar în viața de zi cu zi, influențând în mod pozitiv traiul celor ce aleg să îi ofere atenția necesară.

Un buget eficient, atent și bine construit vă va ajuta la stingerea datoriilor, economisirea banilor, urmărirea veniturilor și a cheltuielilor, atingerea obiectivelor selectate și, nu în ultimul rând, vă poate oferi oportunitatea de a investi în proiecte de viitor. 

În educația financiară, conturarea unui astfel de buget personal, ori la nivel de familie, reprezintă baza tuturor noțiunilor și practicilor avansate care vă pot ajuta, în timp, să vă măriți veniturile lunare și să vă atingeți obiectivele setate pe termen mediu și lung. 

În acest articol vom explora care sunt cele mai importante etape pe care este indicat să le urmăriți în procesul de creare a unui buget eficient. 

Cuprins:

  1. Identificarea surselor permanente și ocazionale de venit
  2. Identificarea cheltuielilor obligatorii și planificarea acestora 
  3. Evaluarea cheltuielilor lunare și ajustarea acestora
  4. Stabilirea priorităților lunare
  5. Economiile
  6. Setarea obiectivelor
  7. Monitorizarea și ajustarea bugetului

 

Identificarea surselor permanente și ocazionale de venit

Este important să puneți “pe hârtie” toate sursele de venit pe care știți că urmează să le aveți pe parcursul unei luni întregi. În cazul în care aveți mai multe surse de venit, este de preferat ca acestea să fie notate alături de data aproximativă a încasării, astfel încât să vă puteți planifica cheltuielile mai eficient. Dacă există situații în care aveți, pe lângă sursele de venit fixe, și surse de venit ocazionale, nu uitați să le menționați sau să le previzionați, în funcție de siguranța încasării sumelor.

Identificarea cheltuielilor obligatorii și planificarea acestora

Al doilea pas în procesul de creare a unui buget eficient, face referire la identificarea cheltuielilor obligatorii și planificarea lor. Cheltuielile obligatorii sunt acele cheltuieli periodice, de cele mai multe ori lunare, pe care le aveți și pe care trebuie să le prioritizați. Ele pot fi ratele unui credit, plata chiriei, a utilităților, a taxelor școlare și așa mai departe. 

După ce ați stabilit care sunt veniturile și care este ziua în care urmează să le încasați, trebuie să alegeți și zilele în care faceți plățile obligatorii. Este foarte important ca acestea să fie stabilite cu atenție, astfel încât să nu depășiți termenele limită, multe dintre aceste întârzieri venind la pachet cu o serie de costuri suplimentare sau sancțiuni aplicate. 

Evaluarea cheltuielilor lunare și ajustarea acestora

Urmăriți cu atenție care sunt cheltuielile dumneavoastră lunare ocazionale, pe lângă cele obligatorii menționate anterior. Faceți o analiză detaliată a acestora notând fiecare sumă cheltuită pe parcursul unei luni (minim) și destinația acesteia. La finalul perioadei puteți observa la ce cheltuieli trebuie să renunțați și care sunt direcțiile în care se îndreaptă o bună parte a veniturilor dumneavoastră. 

Stabilirea priorităților lunare

Stabilirea priorităților reprezintă o etapă cheie a procesului. Este crucial să știți care sunt prioritățile dumneavoastră pentru luna următoare, astfel încât să vă asigurați că puteți repartiza veniturile așa cum aveți nevoie. 

În cazul în care nu stabiliți prioritățile financiare pentru următoarea lună, vă puteți afla în incapacitatea de a satisface toate nevoile pe care le aveți. 

Economiile

După ce ați observat exact care sunt veniturile dumneavoastră lunare sau trimestriale, care sunt cele mai importante cheltuieli și unde ajung o parte din sumele încasate, este momentul potrivit să ajustați bugetul în favoarea economiilor. Acestea joacă un rol principal, motiv pentru care cu toții trebuie să înțelegem importanța lor. 

Economiile sunt benefice pentru siguranța financiară a tuturor, în special în cazul cheltuielilor neașteptate, care de multe ori sunt reprezentate de sume importante.

Setarea obiectivelor

Este excelent ca fiecare dintre noi să avem obiective financiare setate, indiferent de vârstă sau valoarea veniturilor lunare. Alegeți o serie de obiective pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât atingerea pașilor mici să vă aducă satisfacția de care aveți nevoie pentru a continua întregul proces. 

Monitorizarea și ajustarea bugetului

După ce ați întocmit întregul buget, este esențial ca acesta să fie monitorizat periodic, astfel încât să observați în timp util tendințele pe care le aveți cu privire la cheltuielile lunare și, de asemenea, este important să fie ajustat. 

Dacă există modificări în veniturile dumneavoastră fixe sau ocazionale ori în cheltuielile obligatorii, nu uitați să ajustați și bugetul, astfel încât să puteți contribui continuu la echilibrul financiar de care aveți nevoie. 

 

În concluzie, conturarea clară a unui buget este crucială pentru stabilitatea financiară a fiecărui individ. Procesul de creare a acestuia vă va ajuta să observați toate elementele financiare precum veniturile, cheltuielile, destinația sumelor încasate, valoarea economiilor și așa mai departe. 

Primul pas către un viitor financiar sigur și strălucitor este conștientizarea situației actuale și efortul de a o îmbunătăți constant!