Cum puteți să construiți educația financiară de la zero

Cum puteți să construiți educația financiară de la zero

Termenul de „educație financiară” începe ușor să prindă contur și în țara noastră, în ultima perioadă aflându-se pe buzele tot mai multor români. De asemenea, ultimii ani sunt excepționali din acest punct de vedere, numărul specialiștilor în domeniu fiind într-o continuă creștere. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, pe noi toți, deoarece accesul la o serie de principii și informații valoroase cu privire la gestionarea bugetului propriu, a datoriilor, investițiilor și așa mai departe, poate reprezenta un real ajutor pentru generațiile actuale și cele viitoare.

Propunerile precum introducerea educației financiare în școli, consolidează importanța misiunii de a înțelege și învăța despre beneficiile educației financiare și a celor mai avantajoase practici din domeniu.

În acest articol vom explora alături de dumneavoastră, câțiva pași esențiali pe care toți cei ce își doresc să învețe despre principiile educației financiare, este indicat să îi cunoască.

Cuprins:

  1. Bazele educației financiare
  2. Crearea unui buget lunar
  3. Eliminarea datoriilor
  4. Economiile constante
  5. Alegerea celor mai avantajoase investiții
  6. Educație continuă

1.    Bazele educației financiare

Primul pas ce stă la temelia întregului proces este să înțelegeți noțiunile de bază utilizate în educația financiară, cum ar fi veniturile, cheltuielile, economiile, investițiile, datoriile și bugetul.

Deoarece tehnologia ne poate fi cel mai bun prieten și în acest caz, puteți găsi pe internet o mulțime de webinarii, cursuri gratuite, cărți online sau articole scrise de specialiști, care vă pot ajuta în procesul de înțelegere a noțiunilor de bază.

 

2.    Crearea unui buget lunar

Este crucial să știți exact care sunt veniturile dumneavoastră, încasate lunar/trimestrial/semestrial, dar și care sunt cheltuielile obligatorii pe care le aveți (exemplu: chirie, utilități, taxă școlară, tratamente, meditații etc). În felul acesta veți ști ce sumă este disponibilă pentru cheltuielile ocazionale, micile plăceri, economii și chiar investiții.

De asemenea, crearea unui astfel de buget vă va ajuta să stabiliți o serie de limite financiare, foarte importante, pe termen lung, pentru echilibrul dumneavoastră financiar.

Un alt motiv esențial pentru care conturarea unui buget este un pas important este reprezentat de stabilirea corectă a obiectivelor financiare pe termen scurt, mediu și lung.

În această etapă, ce presupune conturarea bugetului, este indicat să aveți și o evidență a veniturilor și cheltuielilor lunare, în care să menționați venitul total lunar și cheltuielile realizate pe parcursul întregii luni, însoțite de destinațiile acestora. În felul acesta veți putea observa cu mai multă ușurință în ce direcție se îndreaptă o mare parte din veniturile dumneavoastră și care sunt cheltuielile la care puteți renunța sau pe care le puteți reduce.

 

3.    Eliminarea datoriilor

Datoriile reprezintă un impediment important în crearea unui echilibru și a unei stabilități financiare pe termen lung. Este indicat să analizați cu atenție datoriile pe care le aveți și să încercați să le stingeți în cel mai scurt timp, sau să le controlați, incluzându-le în cheltuielile obligatorii lunare în cazuri precum plata ratelor lunare pentru un credit.

În procesul de eliminare a datoriilor, un ajutor important este reprezentat chiar de evidența cheltuielilor lunare, menționată anterior.

 

4.    Economiile constante

Pentru conturarea unor obiceiuri financiare sănătoase, este indicat ca economiile să reprezinte un procent bine stabilit din valoarea veniturilor, astfel încât cheltuielile lunare obligatorii să se poată realiza, iar dumneavoastră să vă puteți menține același nivel de trai, bucurându-vă în continuare de activitățile preferate.

Un alt element crucial cu privire la economii este reprezentat de constanță. Este important să vă formați un obicei de a economisi lunar, iar în scurt timp veți observa că va deveni o prioritate.

 

5.    Alegerea celor mai avantajoase investiții

Alegerea investițiilor este importantă pe termen lung deoarece astea vă pot aduce, în timp, un venit suplimentar considerabil. Este indicat să analizați cu maximă atenție fiecare oportunitate de investiție și să luați decizii raționale, având toate informațiile necesare.

Pentru siguranță suplimentară chiar puteți cere ajutorul unui specialist în domeniu pentru a vă ajuta cu estimări și previziuni viitoare.

 

6.    Educație continuă

Este esențial să continuați să căutați și învățați informații noi despre cele mai bune practici utilizate în educația financiară. Puteți apela chiar și la ajutorul unui specialist financiar, la cursuri de profil, cărți, grupuri și așa mai departe.

În felul acesta vă veți asigura că sunteți la zi cu cele mai noi și avansate informații, vă consolidați informațiile deja cunoscute, învățați din experiențele celorlalți și reduceți anumite riscuri, precum investiții mai puțin eficiente.

În concluzie, educația financiară reprezintă un subiect de actualitate, cu adevărat important în viețile tuturor adulților și nu numai. Există o serie de etape esențiale pentru cunoașterea celor mai importante principii și bune practici, însă este important de știut că informarea continuă cu privire la noutățile apărute, informații avansate, date statistice, experiențele specialiștilor și multe altele, reprezintă cu adevărat un pas esențial în evoluție și reușită.