Cum putem gestiona datoriile?

Cum putem gestiona datoriile?

O mare parte dintre noi ne-am confruntat ori încă ne confruntăm cu datoriile și stresul provocat de acestea, indiferent de natura sau mărimea lor. Pentru echilibrul dumneavoastră financiar este important să le gestionați cu atenție și într-un mod eficient, astfel încât să nu vă afecteze în mod semnificativ și să le puteți reduce cât mai rapid și sigur.

O situație financiară stabilă și prosperă este visul oricărui adult, însă cum nu întotdeauna lucrurile se întâmplă exact așa cum ne dorim, am pregătit acest articol destinat să îi ajute cu câteva informații utile și de interes pe cei ce își doresc să gestioneze corect și eficient datoriile actuale, dar și să le închidă cât mai rapid posibil.

Cuprins:

  1. Evaluarea situației financiare actuale
  2. Crearea unui buget
  3. Prioritizarea datoriilor și realizarea plăților în timp util
  4. Negocierea cu creditorul
  5. Realizarea plăților suplimentare în limita posibilităților
  6. Folosirea economiilor sau banilor primiți în plus pentru a stinge datoriile
  7. Creșterea veniturilor

 

1.    Evaluarea situației financiare actuale

Primul pas este reprezentat de evaluarea situației financiare. Acest lucru presupune conturarea unei imagini clare asupra datoriilor pe care le aveți la momentul actual, atât din punct de vedere al valorii, cât și al termenelor limită. În felul acesta le veți putea prioritiza pe cele mai importante și urgente.

 

2.    Crearea unui buget

Specialiștii în domeniu susțin faptul că procesul de crearea a unui buget reprezintă o etapă extraordinar de important în stingerea sau diminuarea datoriilor, fiind un pas esențial, ce stă la baza tuturor acțiunilor viitoare.

Bugetul creat trebuie să cuprindă veniturile dumneavoastră recurente și cele ocazionale, cheltuielile obligatorii și datoriile. De asemenea, este de preferat să faceți o analiză detaliată a cheltuielilor ocazionale pe o perioadă de 1-3 luni. Acest proces presupune menționarea fiecărei sume cheltuite și destinația acesteia. În felul acesta vă va fi mult mai ușor să observați în ce direcție se duce o mare parte din veniturile dumneavoastră, la ce cheltuieli puteți renunța și, totodată, reprezintă un ajutor în acumularea economiilor.

3.    Prioritizarea datoriilor și realizarea plăților în timp util

Prioritizarea datoriilor în favoarea altor cheltuieli opționale este crucială pentru a vă asigura că veți putea stinge cât mai repede o mare parte din acestea.

De asemenea, plata la termen este la fel de importantă. De multe ori se pot percepe costuri suplimentare pentru plățile întârziate, care vă pot pune piedici importante în atingerea obiectivului dumneavoastră.

 

4.    Negocierea cu creditorul

Negocierea sau renegocierea cu creditorul poate reprezenta o opțiune extraordinară în cazurile în care acesta prezintă un caracter flexibil. Este totuși bine, indiferent de natura creditorului, să încercați să găsiți cu reprezentantul o variantă mai flexibilă și avantajoasă pentru stingerea datoriilor dumneavoastră.

Fiți totuși atent la opțiunea propusă de acesta, astfel încât să reprezinte un ajutor și pe termen lung, nu doar pentru un moment.

 

5.    Realizarea plăților suplimentare în limita posibilităților

Plățile suplimentare pot constitui un mare avantaj pentru cei ce au posibilitatea să le realizeze, în special în cazul persoanelor ce au credite bancare. Acestea nu doar că vă ajută să rambursați mai rapid datoriile existente, ci și pot reduce valoarea dobânzii.

În acest sens, fiecare instituție bancară sau nebancară are propriile condiții, astfel că, este indicat să discutați cu reprezentantul dumneavoastră.

 

6.    Folosirea economiilor sau banilor primiți în plus pentru a stinge datoriile

Economiile sau lichiditățile suplimentare vă pot ajuta să stingeți datoriile. Acesta poate părea un cerc vicios: Este indicat să aveți în permanență economii și bani puși deoparte, însă cum puteți face acest lucru dacă datoriile devin copleșitoare? În cazurile acestea este de preferat să stingeți datoriile folosind o parte din economii și banii primiți în plus, astfel încât să puteți construi rapid, dar sigur, echilibrul financiar de care aveți nevoie.

 

7.    Creșterea veniturilor

O altă opțiune este creșterea veniturilor. Chiar dacă aveți deja un loc de muncă full time, internetul vă oferă o mulțime de opțiuni în acest sens, care nu ocupă mult timp, cum ar fi- joburi part-time remote, vânzarea produselor pe care nu le mai folosiți, pe platforme special dedicate revânzării, freelancing sau consultanță, participarea la proiecte de cercetare sau studii clinice și multe altele.

 

În concluzie, indiferent de natura datoriilor la care ne raportăm, o mare parte dintre noi am înțeles ce presupune o datorie și faptul că aceasta poate să vină, de multe ori, la pachet cu stresul financiar care ne afectează în viața de zi cu zi.

Există o serie de acțiuni și principii, care urmate, vă pot ajuta la stingerea mai rapidă a datoriilor sau diminuarea acestora. Este important de știut că nu toate se pot potrivi situației dumneavoastră financiară actuală, astfel că puteți alege cele mai avantajoase opțiuni sau le puteți adapta în funcție de nevoile si posibilitățile pe care le aveți.

Stingerea datoriilor reprezintă primul pas către stabilitatea financiară de care cu toții avem nevoie!