Atingerea obiectivelor prin educație financiară- Ghid practic

Atingerea obiectivelor prin educație financiară- Ghid practic

Cu toții avem o serie de obiective setate pe termen mediu și lung, însă câți dintre noi am setat corect aceste obiective sau lucrăm constant la îndeplinirea lor? Abordarea unui subiect ce implică banii, stârnește interes pentru mulți dintre noi, însă odată ce discuția se îndreaptă către educația financiară, deodată acest interes este pierdut. Acesta este și motivul principal pentru care o mare parte din populație nu ajunge să își îndeplinească poate niciodată obiectivele setate: Nu sunt stabilite în mod realist și nu există un plan corect și complet pentru îndeplinirea acestora. 

Pentru a te asigura că vei ajunge la atingerea țelurilor tale, este important să ții cont de o serie de aspecte esențiale, care te vor ajuta pas cu pas în procesul tău. 

În acest articol vom explora o modalitate eficientă de a-ți îndeplini obiectivele și de a te dezvolta din punct de vedere financiar. 

Pași esențiali pentru a-ți atinge obiectivele cu ajutorul educației financiare

Educația financiară va fi un real ajutor în atingerea obiectivelor tale, iar acest lucru îl vei realiza cel mai bine atunci vei când reuși să atingi primul obiectiv de pe listă. Este important să te organizezi eficient și bine pentru a te asigura că întregul proces va funcționa, astfel că te invităm să afli care sunt primii pași în atingerea obiectivelor tale.

Înțelege care este situația ta financiară actuală

Cu toții ne dorim case și mașini frumoase, ori obiecte de artă sau valoroase, însă nimic nu este cu titlu gratuit, iar în jurul situației tale financiare gravitează totul. Notează pe o foaie de hârtie veniturile tale lunare fixe și ocazionale și cheltuielile obligatorii. În felul acesta vei putea observa mai ușor exact cu ce sumă rămâi și îți poți stabili realist obiectivele pe termen scurt, mediu și lung. 

Stabilește inteligent și realist obiectivele financiare

Este dificil să achiziționezi în ziua de azi o locuință cu un salariu minim pe economie, sau chiar mediu. Este aproape imposibilă, de asemenea, o achiziție de acest fel și dacă ai credite sau datorii ce te copleșesc, astfel că, până situația ta financiară devine echilibrată, sau poate chiar se îmbunătățește odată cu trecerea timpului, poți să îți stabilești obiectivele financiare și să le împarți în 3 categorii. 

Prima categorie trebuie să conțină obiective pe termen scurt-mediu, mai mici și ușor de atins precum bilete la un concert, economii de o valoare modestă sau un citybreak. În a doua categorie clasează obiectivele pe termen mediu care necesită economii mai serioase precum achiziții mobiliare, vacanțe în străinătate și așa mai departe. A treia categorie este destinată achizițiilor importante precum cele imobiliare, achiziții de autoturisme etc. 

Te întrebi probabil de ce este necesar să faci acest lucru. 

Procesul prin care înveți despre educația financiară și cum să îți gestionezi propriile venituri nu este unul scurt și ușor. Este necesar să acorzi timp, să te informezi și să lucrezi constant pentru a înțelege practicile și conceptele pe care educația financiară le promovează. Dacă îți stabilești o listă cu cele 3 categorii de obiective, vei fi în permanență stimulat de îndeplinirea acestora, începând cu cele mai mici și până la cele mai mari. 

Atenție! Un număr mare de obiective setate în primele 2 categorii te poate conduce către punctul în care să îți fie dificil să le îndeplinești pe cele din a treia categorie. Stabilește totul echilibrat și direct proporțional cu posibilitățile tale financiare reale. 

Educă-te în ceea ce privește gestionarea finanțelor personale

Este esențial să cunoști detaliile cu privire la bunele practici de gestionare a buletului propriu. În felul acesta vei știi cât să economisești, cum să îți administrezi bugetul și în ce să investești, astfel încât să culegi roadele muncii tale, în timp. 

Asigură-te că adaptezi informația pentru posibilitățile tale financiare și că dezvolți obiceiuri sănătoase de gestionare a propriilor venituri. 

Lucrează pentru a reduce datoriile actuale și identifică oportunități avantajoase pentru investiții pe termen mediu sau lung

Poți să reduci datoriile cu ajutorul plății în avans a ratelor creditului, apelând la un credit pentru refinanțare (cu o dobândă mai mică), prin ajutorul unui specialist financiar, evitând noi datorii și așa mai departe.

Este important să identifici varianta avantajoasă pentru tine și situația ta financiară.

Investițiile vor reprezenta un real suport pe termen mediu și lung, pentru a-ți îndeplini obiectivele. Identificarea celor mai avantajoase investiții o vei putea face în timp, odată ce vei căpăta experiență și cunoștințe din domeniul educației financiare. 

În concluzie, atingerea obiectivelor financiare realiste și corect setate este posibilă cu ajutorul educației financiare. Fiecare dintre noi avem o situație financiară diferită, astfel că este important să identificăm cele mai avantajoase și utile principii pentru noi înșine. 

Conștientizarea potențialului financiar actual este crucial, precum și setarea unor obiective în concordanță cu acesta. 

Investește acum în educația ta financiară pentru a te bucura mai târziu de împlinirea tuturor obiectivelor tale!